Merkillinen tulokas

PUUSTA PIDEMMÄLLE

Yli satavuotias puunjalostusyritys Koskisen Oy panostaa puudesignissa käytettävän sahatavaran jalostamiseen. Yhtiön toimitusjohtaja Markku Koskinen kertoo erikoistumisen olevan keino vastata kansainväliseen kilpailuun – Avainlippu-tunnuksen arvoinen suoritus!

Jussi 2/2016

Teksti Maarit Seeling

Vuonna 1909 perustettu Koskisen Oy on tänä päivänä puutuoteteollisuuden monialayritys. Se tuottaa sahatavaran, lastulevyn, vanerituotteiden, talopakettien ja puurakentamisen osien lisäksi myös haketta lähiseudun energialaitoksiin. Perinteikäs perheyritys otti reilut kymmenen vuotta sitten missiokseen myös edistää dekoratiivisen vanerin käyttöä niin suurissa kuin pienemmissäkin sisustuskohteissa ympäri maailman.

– Suomalaisen sahatavaran kysyntä on viime vuosina laskenut merkittävästi. Lisäksi kotimainen lastulevy joutuu kilpailemaan tuonnin kanssa. Erikoistuminen on meille tapa erottautua. Olemme muun muassa mukana hankkeessa, jonka tarkoituksena on lisätä sahatavaran vientiä Kiinan huonekalu- ja rakennusteollisuuden tarpeisiin, Markku Koskinen selvittää.

Yhtiön puutuotteista valmistetaan myös erilaisia sisustusvanereita, Aallon klassikkojakkaroita, designpöytiä, puutuoteosia pien- ja kerrostaloihin, tuulivoimaloiden siipiä jne. Vuosien mittaan yhtiöstä on hioutunut kansainvälinen puutuotteiden ja puunjalostuksen erikoisosaaja.

– Erikoistuminen on ollut pitkä, vuosikymmeniä kestänyt prosessi. Vielä 1970-80 -luvuilla toimimme lähinnä raaka-aineiden toimittajana. Nykyisin puutuotteiden asiakaskohtainen räätälöinti on arkipäivää. Eniten toimitamme vaneria kuljetusväline- ja rakennusteollisuuden tarpeisiin. Vanerin dekoratiivinen käyttö kasvaa kuitenkin jatkuvasti, Markku Koskinen kertoo.

Koskisen juuret ovat Kärkölässä, mistä sahaosuuskunnasta alkanut pienimuotoinen toiminta on kasvanut yli tuhat henkeä työllistäväksi puutuotteiden kehittäjäksi. Yli puolet yhtiön sahatavarasta menee vientiin. Vanerissa viennin osuus on yli 90 prosenttia. Koskisen Oy:n kaikille tuotteille myönnettiin viime heinäkuussa Avainlippu-merkki osoituksena Suomessa valmistetuista tuotteista.