Case

Apua tarjolla

Jos ihmisellä on sosiaalisten tilanteiden pelko, voiko olettaa, että hän soittaa kymmeniä puheluita tuntemattomille ihmisille saadakseen apua? Minduu lähti ratkaisemaan ongelmaa ja kehitti täysin uudenlaisen palvelun.

minduu

Jussi 2/2016

Teksti Maija Kajanto

Kuva Minduu

Minduu-yrityksen perustaja Henri Valvanne tietää, että avun hakeminen mielenterveyskysymyksissä voi olla ylivoimaista. Mies oli parikymppinen, kun sairastuminen vei väliaikaisesti sekä liikunta- että näkökyvyn.

Kun elimistö alkoi pikkuhiljaa toipua, oli mielen kanssa vielä tekeminen; jo aiemmin koettu sosiaalisten tilanteiden pelko ja ahdistuneisuus nostivat päätään. Työpsykologi ehdotti terapiaa.

– Sain katsottavaksi Kelan ja psykoterapeuttiyhdistyksen tarjoamia listoja. Ja tajusin, että eihän tässä ole mitään järkeä. Minun olisi pitänyt soittaa kymmeniä puheluita ja lähettää sähköposteja tuntemattomille ihmisille, vaikka sillä hetkellä juuri sosiaaliset tilanteet ahdistivat.

Tilanne ratkesi, kun Valvanne pääsi työterveyden kautta psykiatrille ja ajan pystyi varaamaan netistä. Kokemus jäi kuitenkin nuoren miehen mieleen, kun hän lähti Ruotsiin täydentämään kauppakorkeakouluopintojaan.

Ruotsissa yliopistolla järjestettiin liikeideakilpailu. Valvanne ideoi mielenterveyspalvelun, joka auttaisi asiakasta ja terapeuttia löytämään toisensa. Idea voitti kilpailun ja sai kehuja tuomaristolta.

– Silloin tuli itsellekin uskoa, että tässä voisi olla jotain järkeä.

Valvanne palasi Suomeen ja alkoi kehittää palvelua. Nyt verkossa toimiva Minduu pyrkii madaltamaan avun hakemisen kynnystä.

– Keräsimme asiakkailta tietoa siitä, miksi ihmiset hakeutuivat terapiaan ja kun hakeutuvat, minkälaiset asiat vaikuttivat terapeutin valintaan.

Sivustolla voi etsiä informaatiota terapiasta, lukea eri terapeuttien työskentelytavoista ja varata ajan vapaalle terapeutille. Valvanteen mukaan nyt edetään helpoimmasta ongelmasta hankalimpaan.

– Voimme tehdä helpoksi ajan varauksen ja ensimmäisen askelen ottamisen terapiaan hakeutumisessa. Se, miten auttaisimme ihmisiä löytämään juuri sen oikean terapeutin, on vaikeampi kysymys. Mutta askel kerrallaan.